Project VI: you are home

Тя няма да помни бомбите. Нито тъмнината и лутането. Ще порасне голяма. Ще се научи да кара колело. Ще играе с братята си. Ще се смее. Силно. Ще стане архитект, тенисист, режисьор или сладкар.

Тя няма да бъде тъжна. Повече. Ще пуска хвърчила. Високо. Ще бъде любопитна към света. Ще й бъде топло. Ще преживее зимата. Тази и всички следващи.

Тя ще бъде добре дошла. Ще се научи да чете. Гладко. Да говори и пише красиво. Ще рисува по детски. Ще си фантазира. Смело. Ще бърка таблицата за умножение.

Тя няма да се страхува повече. Ще преследва нощем светулките. Ще сънува красиви сънища. Ще се надбягва с вятъра. Ще ухае на треви и канела. В неделите ще покорява планински хълмове. С татко си.

Тя няма да губи повече. Може би ще научи български. Ще стане дама. Ще шепне тайни с приятелки. Ще чува глъчката от игра с топка на улицата. Ще бъде очаквана за вечеря.

Тя няма да бяга повече. Няма да се сблъсква с фалшиви фасади и институции. Ще среща само хора с призвание. Тя ще има въпроси. Ще посреща гости в събота. Ще пече хляб и налива чай. С изящество.

Тя ще се завръща винаги. Ще завива покрай количката с фурми на ъгъла. Ще изкачва стълбите. Бавно. Ще поспира заради небето в розово. Ще минава нарочно покрай кафенето на поетите, които водят най-важните спорове.

Тя ще открива. Погледът й ще заобикаля внимателно влюбени момчета. Ръцете им ще се докосват. Случайно. Ще закъснява за разходка привечер. Ще очаква лятото. С трепет. Ще стане майка. Ще пее на бебето си. Нежно.

Тя ще помни добрите хора в България. Ще запази традициите си. Ще живее тук или там. Тя ще бъде у дома.

Проект VI: you are home е посветен на децата на Сирия.

Този път роклята с моливи е оплетена за сирийско момиченце на 3 или 4 години. Към нея има тетрадка, в която да рисува мечти. Благодарности на Ния, която първа нарисува „семейство картофи” на непознатото си сирийско приятелче.

Ако се чувстваш съпричастен , можеш да изпратиш пожелание, приказка или рисунка, които да скрием между страниците. А също и да направиш дарение или се включиш като доброволец през групата „Приятели на бежанците”.

фотография © Росина Пенчева