Project V: rose harvest

Розовата долина не е розова. Така си мисли проект V, който се е покатерил на югоизточните склонове на Стара Планина и наблюдава.

Вчера хижарят му връчи тържествено ключовете от х.Соколна, посочи пътека все нагоре и подкара сина си на бал в розов файтон с четири коня.

Нашият проект се оглежда за нива. Ще бере рози. Но утре. Днес го примамват водите на язовир Копринка. С няколко загребвания на север докосва Стара Планина, а на юг е зейнала Средна Гора.

Проект V: розобер е оплетена на една кука торба и ненаситна. Може да погълне 5 килограма рози, одеало, поне 2 бутилки розе, храна; да не забрави и за четиво. Вътре се помещава и вградена възглавница, за да може да си посяда навсякъде с грижа за кръстчето.

Нашият проект е очарован. От онези маслодайни рози, които може би са родом от Персия, но са дошли по тези земи от Дамаск преди столетия. Те не познават парници, бутици или целофани. Живеят нежно 50 години, само за да пълнят шепите и дробовете с ухание.

На розобер го е поканила Сезгюл, Гласът на Розата. Това значи да си дойдеш с името.

Става рано, когато пълната луна залязва, а от изток се подава слънцето. Вдишва и подхваща розов ред между двама старци и техните истории.

От изток бере Бай Христо, който не е чувал за рандеман и че розовото масло се складира в трезори. Не знае, че всеки набран килограм се възнаграждава със седемдесет стотинки. И така вече 75 години си живее – с доверие към хората. Каквото му се полага, ще го намерят и ще му го дадат.

От запад бере бай Байчо, най-трудолюбивият, който не пие ракия, но винаги си носи шишенце, за да има да черпи. От него ще запомни, че: „каквото приемеш в сърцето, това остава.”

По обяд вече сърба сварено кафе на чешмата между Крън и Енина, подсладено с локум и сладко от рози, от купешкото.

Следобедът го води в розоварната на Иван. Той ще му покаже как 3 тона рози се превръщат в килограм масло, но нашият проект ще запечата само най-същественото: ”Парфюмеристът е художник, който рисува с 3000 аромата”.

Когато не бере рози, нашият проект пече сусамов хляб и комбинира смело череши с всякакви треви и билки. Пие розе от буркан, опитва чийзкейк с пръстче; обича следобедната дрямка и игрите на федербал и дама в тревата.

А като се случи да замръкне, би могъл да глътне запалено фенерче и мине дори за романтичен.

Благодарности на Сема, която е Небе и на всички други приятели, които споделиха с план билион подбалканските полета и не една и две луни.

Проект V: розобер ще събира до 21-ви юни координати на перфектните полянки за пикник или незабравими случки на трапеза в тревата. Може да разкажеш и какво угощение ти би скрил/а в торбата.

Изпрати кратка история на contact@planbillion.com, във facebook страницата или в кутия 28, София 1421, за да празнуваме този път полянките.

фотография © план билион и Йоана Аначкова