Project IV: flying scarf

Артелие гостува на план билион. Размечтали са се на бордюра на софийска улица, докато светът бучи, дави се и прелита пред очите им. Пият втора чаша чай, когато съчиняват своя версия на Закона за движение по пътищата.

Артелие хуква към точилар някъде на Женския пазар, където да наостри шивашките ножици от дядовците си, а план билион се озовава на бул. Васил Левски 28А в търсене на професионален съвет в дюкяна за велосипеди на Близанците.

Седмица по-късно проект IV: Летящ шал се задава иззад ъгъла, въоръжен със светлоотразителни ленти; жълта ключалка, на която да не разчита и детство.

Проект IV започва шеметна колоездачна кариера от детското седло на „Украйна”-та на татко си, когато от Трета целодневна градина в топлите вечери се понася към Колодрума за поредното Градско работническо първенство по волейбол.

Следва бръмчене с трикрако колело; червен „Зайка люкс” с и без спомагателни колела, но с жълт клаксон; крадене на тротинетката на брат си, за да се стигне съвсем закономерно до елегантната зелена „Школа” с тънки гуми, извита кърма, звънец и контра, както си му е редът.

Десетина колелета и геройски рани по-късно проект IV отново е забелязан, този път да се рее в небето над Амстердам. Маха за довиждане на Слънцето и потъва в море от облаци. Слънцето, обаче, го догонва.

Проект IV е шал, който се оплита три пъти около врата. Има си светла и тъмна страна; ято пърхащи колибри; дълъг шнур и две забележителни ленти. Те отразяват светлина. Спътник му е ключалка за велосипед, съвършено безотговорна, но жълта.

Нашият проект се приземява в Квартала на реките и без да губи време, хваща десния бряг на Амстел към кафето на кино Критерион. Замаян от филмови събития, продължава разходката си в северна посока.

Бива спрян от услужлив мотоциклетист с думите, че ако не внимава, с тази устременост скоро ще се озове в Дания.

Кривва на запад към Йордаан, като ловко се изплъзва на дебнещи площади. Не след дълго попада на свой терен - в пространството около Западна газова фабрика, която отдавна бълва единствено изкуство.

Опитва няколко бири в пивоварна на брега на Ай. Одобрява местните Нате и особено Зате, докато нечувано изгаря под жарките лъчи на следобедното слънце.

Проект IV се храни с картини на прелитащи велосипеди и звънци, които разпиляват залутани туристи във всички посоки. За него Амстердам не е атракция, а добър пример. Дори отличен!

Приключението продължава с ферибот към кея NDSM, индустриално шарен дом на фестивали. Пазарен ден е и хората разменят съкровища.

Посреща го оранжерията „Северно сияние”. Може да се похвали, че е регистриран като първия клиент за годината на Летния бар. Погрешно сметнат за американец, подчертава, че всъщност си е от България. Три бири „Ла Шуф” и усмивката на барманката: „По-добре”.

На връщане го връхлитат нарисуваните лалета на книжарница Буки-Вуки, след което окончателно литва и се изгубва от полезрение.

Благодарности на Калина и Николай, които споделиха този Амстердам с проект IV. И най-вече на Елена, защото нейните пръсти го измислиха и погалиха с живот.

Проект IV естествено си търси момиче и/или момче, с които да лети. Опиши своята забележителна колоездачна кариера; сподели славна случка или незабравимо падане с колело до събота, 20-ти април и проект IV ще отразява светлината за теб.

Изпрати кратка история на contact@planbillion.com, във facebook страницата или в кутия 28, София 1421, за да празнуваме този път колоезденето.

фотография © план билион